Logo_contract_tekenen

Werknemers in de Sociale werkvoorziening (Sw) hebben vrijwel geen kans op een vast contract. In de meeste gevallen wordt hun dienstverband na drie tijdelijke contracten stopgezet. Gemeenten en Sw-bedrijven nemen hiermee een voorschot op de Participatiewet die in 2015 van kracht wordt. Dat meldt gehandicaptenorganisatie ANGO.

De gemeente Deventer liet vorige week weten geen vaste contracten meer te geven aan mensen in de Sociale werkvoorziening. Met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 bezuinigt het Rijk fors op de Sociale werkvoorziening. Door vanaf nu geen dienstverbanden meer aan te bieden, kan de de gemeente naar eigen zeggen de financiële schade voor de komende jaren beperken met ruim 750.000 euro. Mensen die nu onder de huidige Wet sociale werkvoorziening vallen zijn duurder dan mensen die vanuit de toekomstige Participatiewet aan het werk geholpen gaan worden. Ook andere gemeenten blijken zuinig met het uitdelen van vaste contracten.

Peter Wiechman van de vakbond Abvakabo heeft laten weten de situatie onwenselijk te vinden. 'Ik begrijp waarom gemeenten dit doen, maar het mag wat ons betreft niet. De Wet sociale werkvoorziening is op dit moment de geldende wet en niet de Participatiewet.' Via medezeggenschapsorganen en via kaderleden probeert de vakbond invloed uit te oefenen op het personeelsbeleid van Sw-bedrijven. In individuele gevallen bekijkt de bond wat ze voor werknemers kan betekenen. Juridisch gezien blijkt de situatie lastig aan te pakken. Het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat het beleid ten aanzien van het aannemen van mensen een zaak van gemeenten is.

© Nationale Zorggids