Normal_cows-552947_640

COPD-patiënten die in de buurt van veehouderijen wonen, hebben vaker problemen met hun luchtwegen dan mensen met COPD die ergens anders wonen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het grote gezondheidsonderzoek naar de relatie van gezondheidsproblemen en veehouderijen. Hieruit blijkt ook dat er minder mensen mensen met COPD en astma rond veehouderijen wonen. Het onderzoek wordt nu verder voortgezet door het RIVM, IRAS, NIVEL en WUR . De resultaten worden bekend gemaakt in 2016. Dit meldt GroenLinks Brabant. 

Voor GroenLinks zijn deze eerste resultaten aanleiding om op ingrijpen van de overheid aan te dringen. GroenLinks stelde al in 2012 dat de afstand van 250 meter tussen wonen en intensieve veehouderij moest worden aangehouden. De meeste politieke partijen in de Provinciale Staten wilden de uitkomsten van het gezondheidsonderzoek afwachten voordat zij maatregelen invoerden. Nu de eerste resultaten van het onderzoek bekend zijn wil GroenLinks dat er al maatregelen worden genomen zodat mensen niet nog zieker worden. De partij pleit ervoor dat er een afstand van 250 meter tussen wonen en intensieve veehouderij aangehouden wordt. 
 
Ook de GGD Zuidoost-Brabant handhaaft haar advies met betrekking tot afstandscriteria. Op de website van de GGD staat: We zijn benieuwd naar de uitkomsten van de rest van het onderzoek. En met name of er ook een oorzakelijke relatie gelegd kan worden tussen het vaker voorkomen van klachten bij een COPD-patiënt, die binnen een straal van 500 meter van een veehouderij woont of in een regio met veel bedrijven. Op dit moment geven deze resultaten voor ons geen aanleiding om het GGD advies rondom de afstandsnorm (250 meter) aan te passen.
 
GroenLinks gaat in de Tweede Kamer aan de minister van gezondheidszorg vragen welke maatregelen zij gaat nemen nu de gezondheid van bewoners in gebieden met intensieve veehouderij verslechterd. 
 
© Nationale Zorggids