Nationale Poepdag over de ideale drol en darmziekten

Op woensdag 10 april 2024 is het Nationale Poepdag. Een dag die door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in het leven is geroepen om aandacht te vestigen op de relatie tussen ontlasting en de gezondheid. Uit nieuw onderzoek blijkt dat niet meer dan 21 procent van de Nederlanders de perfecte ontlasting heeft. Ook hebben jongere mensen steeds vaker darmkanker. Dit melden MLDS en Metro. 

Nederlanders blijken geen goede poepers te zijn. De perfecte drol volgens de ‘Bristol  Stool Chart’ is komt er één keer per dag uit, is glad en zacht en ziet eruit als een worst of slang, maar slechts 21 procent produceert deze. Bijna een kwart van de Nederlanders blijkt problemen te hebben met de ontlasting en 17 procent kampt regelmatig met diarree. Voor 6 procent geldt het tegenoverstelde: daar is juist sprake van ontstopping.

Darmziekten of ontstekingen

Natuurlijk kan kortdurende diarree een gevolg van allerlei zaken zijn, zoals een virus, ongezonde voeding, voedselvergiftiging of medicijnen. Te veel zoetstoffen, koffie of vette voeding kan leiden tot langdurige dunne ontlasting. Als een gezondere leefstijl dit niet oplost, kan een darmaandoening de onderliggende oorzaak zijn. Poep is dé indicator voor darmziekten of chronische darmontstekingen. Poep is volgens MDL-arts Marcel Spanjer van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem een rijke bron van informatie, waaruit je ook ontstekingswaarden, eiwitten, parasieten en bacteriën kunt halen.

Tips voor gezonde ontlasting

Hoe krijg je dan gezonde ontlasting? MLDS heeft daar vijf tips voor: ga als je moet om verstopping te voorkomen, eet vezelrijk voor een goede spijsvertering en soepele ontlasting, drink genoeg water, beweeg voldoende (minimaal 30 minuten per dag) en voorkom stress. Stress of spanning kan er namelijk voor zorgen dat ontlasting sneller dan normaal door de dikke darm heen gaat, wat tot dunne ontlasting of diarree kan zorgen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar worden iedere twee jaar uitgenodigd om mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Daarbij worden ze gevraagd om een stukje ontlasting in te sturen, maar veel mensen denken ten onrechte dat ze een complete drol moten opsturen. Dat stimuleert zelfonderzoek volgens Spanjer niet. Van de 2,1 miljoen mensen die tweejaarlijks een doe-het-zelftest krijgen thuisgestuurd, doet 65 procent van de mannen en 71 procent van de vrouwen mee. De MDL-arts vraagt zich af of het lagere percentage onder mannen komt doordat ze misschien niet weten dat darmkanker vaker voorkomt bij hen. Meer mannen blijken ook bang te zijn voor een vervolgonderzoek.

Darmkanker en leefstijl

Darmkanker komt ook steeds vaker voor onder mensen van jonger dan 40 jaar, zegt Spanjer. “Het is geen ‘oude mensenkwaal’ meer. Het komt bij die groep weliswaar significant meer voor, maar de toename onder jongeren is verontrustend.” De leefstijl van veel jongeren kan hierin een rol spelen. Iemand die veel vet, alcohol, bewerkt voedsel, suikerhoudende dranken, rood vlees en barbecuevlees nuttigt, heeft een verhoogd risico hierop. “Maar dé oorzaak weten we nog niet. Ook erfelijkheid valt niet uit te sluiten.”

Wil je weten of jij gezonde ontlasting hebt? Doe dan de checkjepoep-test van de Maag Lever Darm Stichting.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky