Normal_medicijne34534

Dankzij een pilot van de Prinsenstichting is het gebruik van psychofarmaca bij gehandicapte cliënten met bijna driekwart teruggedrongen. Hiermee bewijst de aanbieder van gehandicaptenzorg dat de angst van veel zorgaanbieders voor herhaald probleemgedrag bij cliënten onterecht is. Dit meldt Skipr.

Vanaf dit jaar mag psychofarmaca alleen als laatste redmiddel worden ingezet. Ondanks deze nieuwe richtlijn krijgt een derde van de verstandelijk gehandicapten in Nederland nog steeds antipsychotica, naast stemmingsstabilisatoren, antidepressiva en stimulantia. Psychofarmaca worden ingezet om gedragsproblemen te voorkomen of te verminderen. Gebruik hiervan heeft een negatief effect op de kwaliteit van leven omdat het vele bijwerkingen op psychisch en lichamelijk gebied heeft.

Janneke Reuling-Kuijk is arts voor verstandelijk gehandicapten bij het deskundigencentrum van de Prinsenstichting. Zij denk dat gedragsproblemen vaak zonder medicatie kunnen worden aangepakt. Het is belangrijk dat psychofarmaca met een stappenplan wordt afgebouwd, maar zorgaanbieders hoeven volgens haar niet bang te zijn om af te bouwen. De afgelopen twee jaar heeft de Prinsenstichting veel succes gehad met het terugdringen van gebruik van psychofarmaca. Volgens de arts is dit succes te danken aan de goede samenwerking tussen artsen, gedragsdeskundigen en persoonlijke begeleiders. Zo is er gekeken naar verklaringen achter het probleemgedrag van een patiënt. Met deze kennis kan probleemgedrag op een andere manier dan met medicatie worden aangepakt. Hierbij is te denken aan het bieden van meer structuur, de begeleidingsstijl beter te laten aansluiten bij de patiënt of het geven van traumatherapie. “We zagen vaak veel leukere mensen toen ze niet meer in al hun emoties werden geremd”, aldus Reuling-Kuijk.

Ook kenniscentrum Vilans wil het gebruik van psychofarmaca terugdringen. Vilans is een programma gestart onder de naam 'Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca'. Hierbij willen ze onjuist gebruik van psychofarmaca terugdringen in de gehandicaptenzorg en in de ouderenzorg. Op 22 januari zal het programma van start gaan.

Later dit jaar neemt de Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten de richtlijn 'Voorschrijven van psychofarmaca' aan met als uitgangspunt dat psychofarmaca het laatste redmiddel is bij gedragsproblemen. 

©Nationale Zorggids