Ieder(in) verbaasd over terugnemen van Nationale strategie door Helder

Ieder(in) is verbaasd dat demissionair minister Conny Helder van Volksgezondheid de nationale strategie voor mensen met een beperking heeft teruggenomen. Deze zou nog niet klaar zijn, heeft de minister gezegd. Begin november 2022 werd de motie hiertoe aangenomen en sindsdien is er door alle betrokken partijen hard aan de ontwikkeling van de strategie gewerkt. Volgens Ieder(in) zou het kabinet hier alleen nog een besluit over moeten nemen. Dit meldt Ieder(in). 

De meerjarige nationale strategie voor mensen met een beperking en hun naasten moet structurele uitsluiting en achterstelling aanpakken en volwaardige deelname aan de samenleving mogelijk maken. Nu lijkt de strategie onderwerp van politiek getouwtrek, stelt Ieder(in). Ondanks dat de Kamer er bijna unaniem steun voor uitsprak in 2022.

Kabinet moet nu in actie komen

Anderhalf jaar later hebben mensen met een beperking nog altijd te maken met discriminatie, bureaucratie en andere belemmeringen om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Ieder(in) vraagt het demissionaire kabinet om nu in actie te komen, omdat oplossingen ook tijd vragen. De organisatie roept Tweede Kamerleden op om nogmaals uitstel te voorkomen en vóór de motie Krul-Westerveld te stemmen dat ervoor moet zorgen dat de strategie voor 16 februari bij de Tweede Kamer ligt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky