Logo_samen_sterk_zonder_stigma

De stichting Samen Sterk zonder Stigma zet zich in voor meer openheid over psychische aandoeningen. Volgens de stichting draagt het bespreekbaar maken van aandoeningen bij aan het herstel van patiënten. Samen Sterk zonder Stigma neemt het stokje over van SIRE, waarbij speciale aandacht uitgaat naar de werkvloer en de GGZ. 

De SIRE-campagne richtte zich op het agenderen van taboes rond psychische aandoeningen. SIRE deed dit onder meer door een hulplijn op te zetten voor mensen zónder psychische ziekte, waar men vragen kon stellen over psychische aandoeningen en over de omgang met mensen die psychisch ziek zijn. SIRE draagt de campagneboodschappen en -beelden nu over aan Samen Sterk zonder Stigma. Waar SIRE zich richtte op alle Nederlanders, zal bij Samen Sterk de focus liggen op plekken waar nog veel winst valt te behalen, zoals op de werkvloer en in de hulpverlening.

Net als in andere omgevingen zijn er ook op de werkvloer mensen met psychische problemen. Juist in een zakelijke situatie blijkt het voor werkgevers en werknemers lastig om daar op een open manier mee om te gaan. Directrice van Samen Sterk, Gerdien Rabbers: 'Iedereen is erbij gebaat als het even normaal wordt om te praten over psychische problematiek als over fysieke aandoeningen. Mensen zoeken dan sneller hulp en herstellen eerder. Onnodig verzuim wordt voorkomen en het welzijn van medewerkers wordt vergroot, zodat ze optimaal kunnen presteren. Alle reden dus om te investeren in een cultuur die openheid over psychische gezondheid ondersteunt.'

Ook in de GGZ is er nog winst te behalen voor Samen Sterk. Professionals in de hulpverlening, zoals psychiaters, psychologen en verpleegkundigen, blijken zich namelijk niet altijd bewust te zijn van hun eigen rol in het labelen van mensen met een psychische aandoening. Ook patiënten kunnen zichzelf door hun eigen vooroordelen en schaamte in de weg zitten. 'Stigmatisering uit zich op vele manieren', zegt Rabbers.

Samen Sterk zet vandaag een informatievideo online via de sociale media en op de eigen website, waarin de ambassadeurs die eerder in de SIRE-video figureerden het belang van het initiatief aangeven. Samen Sterk heeft daarnaast nog verschillende zaken in ontwikkeling, zoals een e-learning tool voor het bedrijfsleven en een actieve bijdrage aan het congres Destigmatisering van het ministerie van VWS op 10 september.

© Nationale Zorggids