Normal_pexels-werner-pfennig-6949393

Gisteravond vond er een debat plaats tussen de Tweede Kamer, zorgminister Dijkgraaf en staatsectrataris Van Ooijen. Het onderwerp? De mentale gezondheid van jongeren en studenten. Een erg bijzonder debat, zo meldt de Nederlandse ggz. Normaliter zou een dergelijk debat namelijk gehouden worden onder de Vaste Commissie voor Volgezondheid, Welzijn en Sport. Het debat vond gisteren echter plaats onder Onderiwjs, Cultuur en Wetenschap. Zo kon het debat breder getrokken worden en werd ook de rol van het onderwijs betrokken. Daarnaast kon het debat niet afgemaakt worden en wordt het debat zelfs nog vervolgd op een later tijdstip.

De Nederlandse ggz en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie hebben samen een brief gestuurd naar Kamerleden, waarin zij benadrukken dat het debat over mentale gezondheid niet moet worden gedomineerd door een discussie over de oorzaken ervan. Ze wijzen erop dat er al wetenschappelijke rapporten bestaan over de oorzaken, en dat een deel van deze factoren buiten het bereik van de politiek ligt. In plaats daarvan dringen ze aan op een discussie over de aanpak van mentale gezondheidsproblemen, met name gericht op vroegsignalering en concrete interventies.

Oorzaken van mentale gezondheid toch centraal

Echter, het grootste deel van de inbreng van Kamerfracties ging toch over de oorzaken van mentale gezondheidsproblemen. Er werden verschillende factoren genoemd, zoals de invloed van social media en algoritmes, prestatiedruk, het streven naar maakbaar succes en financiële beperkingen. Minister Dijkgraaf en staatssecretaris Van Ooijen benadrukten het belang van de bestaande rapporten en kennis over deze factoren, en riepen het kabinet op om een rol te spelen bij het normaliseren en aanpakken van deze problemen.

Onderwijs en mentale gezondheid

Sommige Kamerleden brachten initiatieven ter sprake die zich bevinden op het snijvlak van onderwijs en geestelijke gezondheidszorg, maar er waren zorgen over de financiering daarvan. Minister Dijkgraaf zou hierop reageren, maar het debat werd onderbroken voordat dit kon gebeuren. Er zijn signalen uit het veld dat initiatieven vanuit de zorgsector moeite hebben om financiering te vinden binnen het onderwijs.

Drugsgebruik en de effecten op mentale gezondheid

Enkele opvallende invalshoeken waren onder andere de zorgwekkende situatie rond drugsgebruik onder studenten, de suggestie van een regeringscommissaris voor mentale gezondheid door de ChristenUnie, en aandacht voor leerlingen en studenten met een beperking. Deze onderwerpen zullen in het tweede deel van het debat verder worden besproken door minister Dijkgraaf.

Tweede deel debat

Het is nog niet bekend of er een tweeminutendebat zal plaatsvinden, maar staatssecretaris Van Ooijen heeft wel toegezegd dat er vóór het tweede deel van het debat een overzicht zal worden verstrekt van landelijk beschikbare initiatieven op het gebied van mentale gezondheid van jongeren.
 
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer