Logo_download

Uit IKNL-onderzoek onder 1.184 zorgprofessionals komt naar voren dat het merendeel gematigd positief is over de palliatieve zorg aan mensen met dementie, CVA, COPD, hartfalen, mensen met een psychiatrisch ziektebeeld (GGZ) en mensen met een verstandelijke beperking (VG-zorg). Met name op het vlak van meer systematische en structurele werkwijze zijn verbeteringen mogelijk. Dit meldt het IKNL. 

Het onderzoek dat IKNL deed vond plaats in de vorm van een digitale enquête verspreid via wetenschappelijke en beroepsverenigingen van betrokken beroepsgroepen, zoals neurologen, specialisten ouderengeneeskunde, longartsen, cardiologen, psychiaters, AVG-artsen, verpleegkundigen (incl. verpleegkundig specialisten), verzorgenden en enkele psychosociale disciplines. De enquête is ook op andere wijzen onder de aandacht gebracht. 
 
Aan de hand van zeven stellingen hebben de respondenten aangegeven hoe zij bepaalde aspecten van palliatieve zorg in hun vakgebied waarderen. In het algemeen is de waardering gematigd positief. Dit komt ook tot uitdrukking in het rapportcijfer: gemiddeld een 6,8. Artsen zijn positiever dan verpleegkundigen en verzorgenden. Verbetering is nodig volgens driekwart van de respondenten. Wel zijn er duidelijke verschillen tussen de verschillende doelgroepen. De verbeterpunten die zijn aangegeven, duiden op een nog onvoldoende systematische en gestructureerde werkwijze tijdens de palliatieve fase. Daarnaast geven de respondenten duidelijke verschillen per vakgebied aan in prioriteiten ter verbetering. Gezien deze verschillen raadt IKNL aan om per doelgroep en per werksetting een specifieke aanpak te ontwikkelen. 
 
IKNL constateerde al eerder dat voorzieningen op het gebied van palliatieve zorg nog onvoldoende gebruikt worden voor niet-oncologische doelgroepen (Palliatieve zorg in beeld, IKNL januari 2014). Wel komt uit het IKNL-jaarverslag consultatie Palliatieve zorg 2013 naar voren dat het aandeel consultvragen dat gaat over kankerpatiënten is gedaald, terwijl het aantal vragen over diagnose hartfalen, COPD, CVA en dementie licht is toegenomen. In dit onderzoeksrapport geeft IKNL elf aanbevelingen om met de verbeterpunten aan de slag te gaan. 
 
© Nationale Zorggids