Normal_3018972032_dd50f5c2eb_z

Ongeveer zes procent van de vrouwen in Nederland is verslaafd aan winkelen. Koopverslaving zijn in opmars en met name in de periode voorafgaand aan de feestdagen steken zij vaak de kop op. Vooral onder vrouwen is het probleem groot, zo waarschuwt Trubendorffer, een GGZ-instelling gespecialiseerd in verslavingszorg. Dit meldt Metro. 

Mensen die lijden aan een koopverslaving hebben een continue drang om nieuwe spullen te kopen. “Alleen door gehoor te geven aan de drang om te kopen, ervaren ze een korte geluksbeleving”, zegt directeur Trubendorffer van de gelijknamige GGZ-instelling. Omdat koopverslavingen veel voorkomen uit een gevoel van ongeluk, steken zij vaak rond de feestdagen de kop op. “Het idee dat alles perfect moet zijn en dat andere gezinnen het beter voor elkaar hebben, dat kan een koopverslaving in de hand werken.”
 
De verslaafden proberen vaak op allerlei manieren hun problemen te ontkennen, aldus Trubendorffer. Het is daarom aan de omgeving om alert te zijn op symptomen. “Koopverslaafden gebruiken vaak meerdere creditcards, bagatelliseren hun eigen uitgavenpatroon en proberen vaak geld te lenen. Verder verdoezelen ze nieuwe aankopen voor de omgeving, bijvoorbeeld door pakketjes op verschillende adressen te laten bezorgen.” Ernstige koopverslavingen gaan daarnaast op de korte of lange termijn vrijwel altijd gepaard met geldproblemen. 
 
Trubendorffer denkt dat in de komende jaren het aantal koopverslaafden verder zal oplopen, dankzij de webwinkels. Het anoniem spullen kunnen kopen, werkt de verslaving in de hand. Daarnaast komen koopverslavingen ook veel voort uit een poging om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. “Deze snelle en onzekere tijd zorgt bij veel mensen voor stress.” Trubendorffer raadt mensen aan om professionele hulp te zoeken als zij hun koopzucht niet onder controle krijgen. 
 
© Nationale Zorggids