Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

In de gezondheidszorg moet meer alertheid komen op verwarde mensen om te voorkomen dat zij een gevaar vormen voor anderen. Dat is de opvatting van psycholoog Hjalmar van Marle, als hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit. Van Marle reageert hiermee op het incident dat gisteren plaatsvond in het gebouw van de NOS.

Een gewapende indringer eiste gisteravond zendtijd in het Achtuurjournaal van de NOS om aandacht te vragen voor 'wereldzaken' en handelde naar eigen zeggen in opdracht van geheime diensten. 'Hij had een manier van denken die te vaag is, die erop wijst dat hij verward is', zegt Van Marle in het NOS Radio 1 Journaal.

De hoogleraar maakt zich zorgen over het gevaar dat van dergelijke eenlingen, de zogenoemde lone wolves, kan uitgaan. Hij verwijst naar de verwarde man die als verdachte is aangehouden voor de moord op voormalig minister Els Borst en de man in Groningen die vorige week omstanders op straat bedreigde met een mes. Van Marle maakt zich zorgen over de schade die verwarde personen kunnen aanrichten en doet een oproep aan met name zijn collega's in de gezondheidszorg: 'Vaak hebben we zulke mensen wel eens gezien. En soms zien we ze niet terug. Ik denk dat we daar als zorgprofessionals extra aandacht aan moeten geven.'

© Nationale Zorggids