Normal_edith_schippers_2

Gisteren heeft de minister van VWS alle Bestuurlijk Akkoord ggz partijen bij zich geroepen in Den Haag. De uitnodiging voor dit gesprek volgde naar aanleiding van de situatie die is ontstaan na het afwijzen van de zorgwet in de eerste Kamer. De wetswijziging van artikel 13 betrof het verruimen van de mogelijkheden voor zorgverzekeraars om selectief zorg in te kopen en  heeft het niet gehaald. Dat meldt het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Minister Schippers gaf vorige week al aan tijdens het Algemeen Overleg over de ggz in de Tweede Kamer dat het akkoord wat haar betreft is is beëindigd, omdat de weggestemde wetswijziging een essentieel onderdeel is van het akkoord en noodzakelijk voor het halen van de (financiële) doelstellingen. In het gesprek met de minister hebben de ggz-partijen gezamenlijk laten weten dat zij veel waarde hechten aan de doelstellingen van het akkoord en het beëindigen ervan niet wenselijk of noodzakelijk achten.

De minister neemt het de ggz-partijen kwalijk dat zij zich vooraf de Kamerbehandeling ‘tegen’ wijziging van artikel 13 uitten en is van mening dat met het niet doorgaan van het wetsvoorstel het akkoord niet meer kan worden uitgevoerd. Door de opstelling van de ggz partijen spreekt zij van een vertrouwensbreuk. Ondanks de toelichting van de partijen op hun standpunt, maakte de minister duidelijk dat zij het akkoord in de huidige vorm opzegt. Op dit moment is het nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van het beëindigen van het akkoord.

© Nationale Zorggids