Normal_burnout

Op 1 maart 2015 wordt er een speciale burn-out kliniek geopend voor mensen in het bedrijfsleven. De kliniek wordt gevestigd in het Portugese Algarve en is gericht op het bieden van snelle en intensieve zorg. Initiatiefnemers Bram Bakker (psychiater) en Erik de Vlieger (zakenman) denken hiermee in te spelen op een toenemende behoefte in het bedrijfsleven aan een gerichte aanpak van burn-outklachten bij werknemers en managers. Dat meldt de Ondernemer.

Een op de zeven werknemers in Nederland heeft te maken met een burn-out. Burn-out is een psychische aandoening waarbij iemand emotioneel uitgeput raakt en niet goed meer kan functioneren. Het ziekteverzuim door deze aandoening kan oplopen tot gemiddeld negen maanden, wat financieel een grote kostenpost is voor bedrijven.

Met de burn-out kliniek bieden Bakker en De Vlieger het bedrijfsleven de mogelijkheid om burn-outklachten bij werknemers sneller aan te pakken dan in de reguliere ggz-zorg gebeurt. 'Een snelle start met de behandeling heeft de beste uitkomsten', zegt psychiater Bram Bakker. 'Iedere maand die je kunt besparen op verzuim betekent dat je een goede investering hebt gedaan. In de reguliere GGZ zorg mag je blij zijn met een laagfrequente behandeling van hooguit één gesprek per week. En dan heb ik het nog niet over de lange wachtlijsten waar je eerst mee te maken krijgt. De mensen die hun burn-out snel en adequaat te lijf willen gaan, worden tot op heden niet bediend. En daar gaan wij verandering in brengen.'

In de nieuwe kliniek wordt een intensief (fulltime) behandeltraject aangeboden door een team van Nederlandse psychologen en fysiotherapeuten. De behandeling vindt plaats op een locatie in Portugal waar de privacy van cliënten gewaarborgd is en waar zij afgesloten zijn van prikkels uit de buitenwereld. Aansluitend vindt er in Nederland gedurende drie maanden ambulante zorg plaats. Er zijn geen wachtlijsten.

© Nationale Zorggids