Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek

Op 22 februari was het de jaarlijkse Europese ‘Dag van het slachtoffer’. Sinds 2013 is de visie in het slachofferbeleid van de Rijksoverheid het 'recht doen aan slachtoffers'. Er zijn vijf doelen voor het slachtofferbeleid, namelijk erkenning voor slachtoffers, stevige rechtspositie, bescherming, ondersteuning en schadevergoeding/herstel. Alle initiatieven ter versterking van de positie van en verbetering van de voorzieningen voor slachtoffers staan in het teken van deze doelen. Dit meldt de Rijksoverheid. 

De positie van slachtoffers is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat blijkt uit de beleidsdoorlichting 2007-2013. Zo hebben slachtoffers meer rechten gekregen binnen het strafproces en maken steeds meer slachtoffers gebruik van slachtofferhulp. De afgelopen jaren is er meer geld beschikbaar gekomen voor slachtofferzorg.

Dit is een kleine selectie van de resultaten en ontwikkelingen van het afgelopen jaar: 

Nabestaanden en slachtoffers van geweldsmisdrijven die daardoor ernstige schade hebben opgelopen en die hun schade (nog) niet op de dader hebben kunnen verhalen, kunnen een tegemoetkoming krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Sinds oktober 2014 hoeven ze niet meer met bonnetjes aan te tonen wat voor schade ze hebben gehad, maar krijgen ze afhankelijk van de ernst van hun letsel een vooraf bepaald bedrag.

Sinds januari 2014 kan een tbs’er pas met verlof als eerst is uitgezocht met welke belangen van het slachtoffer rekening gehouden moet worden. Bij de te nemen beslissing over het verlof wordt de visie van het slachtoffer meegewogen. Deze aanpak wordt nu ook uitgeprobeerd bij mensen die in de gevangenis zitten voor een levensdelict.

Op 15 november 2014 is een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om veroordeelden een bijdrage te laten betalen voor (onder meer) de kosten voor slachtofferzorg. Met de opbrengst van deze bijdrage kan de dienstverlening aan slachtoffers en nabestaanden verder worden verbeterd.

© Nationale Zorggids