Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Lichamelijke activiteit is nauwelijks effectief tegen depressies. Daarom is er geen wetenschappelijke grond om sporten of bewegen in te voeren als therapie om depressies te behandelen of te voorkomen. Op deze stelling promoveert Nikolaos Stavrakakis vandaag aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Dat meldt De Volkskrant. 

Eerdere studies stellen juist dat symptomen van depressies verminderen door beweging en sport. Stavrakakis weerlegt deze studies. Hij onderzocht 2.200 jongeren die van hun 11de tot hun 16de werden gevolgd. De promovendus vond slechts een klein verband tussen sporten en depressie. Daarnaast doen de effecten zich lang niet bij iedereen voor. De fysieke kenmerken van depressiviteit, zoals gebrek aan eetlust, weinig energie en slapeloosheid hebben volgens het onderzoek geen enkele relatie met sporten. Er is alleen een klein verband tussen sporten en stemmingsproblemen die met een depressie gepaard gaan.

De promovendus onderzocht ook de relatie tussen lichamelijke activiteit en stemming bij zowel depressieve als gezonde volwassenen. Kort na het sporten rapporteerde vrijwel iedereen een positief effect op de stemming, maar bij de meeste deelnemers ging dat gevoel snel weg.

Volgens Stavrakakis kan weinig beweging zowel oorzaak als gevolg zijn van depressiviteit. Hij probeert aan te tonen dat jongeren geen depressie kunnen voorkomen met sporten. Psychiater en ‘running therapeut’ Bram Bakker vindt dat de Stavrakakis deze conclusie niet kan trekken. “Een looptijd van vijf jaar is echt te kort om zo'n conclusie te kunnen trekken. Ik eet mijn hoed op als blijkt dat wel of geen beweging niet van invloed is op depressieve symptomen.”

© Nationale Zorggids