Normal_samenwerken_handen_schudden

Als zorgmedewerkers meer gaan samenwerken met de cliënt kan veel agressie worden voorkomen. Zorgmedewerkers kunnen dan ongewenst gedrag tijdig ombuigen naar gewenst gedrag. Vooral het begrijpen van de vraag achter het gedrag van de cliënt kan helpen om tot het juiste gedrag te komen. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van drie regionale bijeenkomsten in het kader van van de campagne 'Wees duidelijk over agressie', meldt GGZ Nieuws.

150 zorgmedewerkers spraken zich tijdens de bijeenkomsten uit over het stimuleren van gewenst gedrag en het ombuigen van ongewenst gedrag. “Er is geen standaardoplossing in de aanpak”, zegt Man Kuen van Steensels, namens GGZ Nederland lid van stuurgroep 'Veilig Werken in de Zorg'. “Wat wel belangrijk is, is een combinatie van luisteren en in gesprek gaan. Duidelijkheid hebben over wat gewenst is en wat niet, binnen een helder kader. Zelf regie hebben en nemen is dan mogelijk door de cliënt, ter voorkoming dat deze in situaties terecht komt die frustratie oplevert en oranje gedrag laat zien. Je kunt veel voorkomen door te luisteren naar de ander en samen aan een oplossing te werken.”

Initiatiefnemers van de campagne 'Wees duidelijk over agressie' zijn ActiZ, BTN, CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NFU, NU’91, NVZ en VGN, met ondersteuning van het ministerie van VWS. 

© Nationale Zorggids