Logo_cnv_zorg___welzijn_logo

Er bestaat wel degelijk een verband tussen het toenemend aantal verwarde mensen op straat en de veranderingen die momenteel in de GGZ plaatsvinden. Dat concluderen CNV Zorg & Welzijn en Politiebond ACP. Volgens beide bonden leiden de veranderingen in de GGZ momenteel tot een chaos en is een kwetsbare groep mensen hier de dupe van. Oplossingen die minister Schippers van Volksgezondheid voorstelt zijn niet voldoende.

Begin april 2015 bracht de politie cijfers naar buiten over de toename van het aantal verwarde mensen op straat. Een aanzienlijk deel van het werk van de politie is op dit moment gerelateerd aan mensen met psychiatrische en verslavingsproblematiek en psychosociale problemen. Eerder gaf minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer aan dat ze geen verband kon ontdekken tussen het stijgend aantal mensen dat in aanraking komt met de politie en de extramuralisering (buiten de muren van een instelling) in de GGZ. Wel erkende ze dat er een probleem is. Haar oplossingsrichtingen: meer ketenzorg en een versterking van de participatiemaatschappij.
 
Volgens CNV Zorg & Welzijn en de Politiebond ACP zijn deze oplossingen niet voldoende. Er bestaat wel degelijk een rechtstreeks verband tussen het toenemend aantal verwarde mensen op straat en de veranderingen die momenteel in de GGZ plaatsvinden. Daarbij gaat het om ambulantisering en afbouw van het aantal crisisbedden, interne reorganisaties door financiële druk op organisaties en de transitie van GGZ zorg naar gemeenten en wijkteams
 
Al deze ontwikkelingen leiden op dit moment tot chaos, die het eerst zichtbaar is in de grote steden, stelt CNV Zorg & Welzijn. De organisatie roept Schippers daarom op om korte termijn de bezuinigingen op het beschermd wonen te stoppen, waardoor zeer kwetsbare mensen daar kunnen blijven. Daarnaast wil CNZ Zorg & Welzijn dat de minister in kaart brengt wat nu daadwerkelijk de gevolgen zijn van de afbouw van de intramurale GGZ-plekken. Tenslote wil de organisatie dat er onderzocht wordt welke problemen samenhangen met de transitie en welke problemen meer structureel van aard zijn.

© Nationale Zorggids