Logo_roken
In 2014 heeft een op de drie rokers geprobeerd te stoppen met roken, maar had hierin geen succes. Vrouwen en jongere rokers tot 40 jaar waren daarbij in de meerderheid. Dit laat de gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien.
38 procent van de vrouwen heeft een mislukte stoppoging gedaan tegen 29 procent van de mannen. Het percentage rokers onder de 40 jaar dat hun rookgedrag niet kon beheersen, lag beduidend hoger dan die voor de rokers vanaf 40 jaar: 38 procent tegenover 30 procent. 
 
Uit de enquête blijkt ook dat drie op de tien mensen wel succesvol is in het stoppen met roken. Meer mannen dan vrouwen zijn gestopt met roken. 
 
Afgelopen maand was het ‘stoptober’, een initiatief van onder andere KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Zoveel mogelijk mensen worden aangespoord om ten minste 28 dagen te stoppen met roken, zodat ze een vijf keer grotere kans hebben om blijvend rookvrij te zijn. De claim is dat door Stoptober 2015 70.000 rokers zijn gestopt. 
 
© Nationale Zorggids