Normal_anticonceptie_pil_voorbehoedsmiddel

Verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam uit Tilburg helpt vrouwen met psychische problemen of een verslaving aan de anticonceptie. Er is veel te behalen bij het aanbieden van vrijwillige anticonceptie aan vrouwen die dat nodig hebben. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Rijlaarsdam is werkzaam bij de GGD Hart voor Brabant. Zij bezocht dertig vrouwen die in deze fase van hun leven geen kinderen zouden moeten krijgen. Van die dertig vrouwen namen 25 van hen vrijwillig de beslissing om voorbehoedsmiddelen te gaan gebruiken. De verpleegkundige bezocht dakloze vrouwen en vrouwen met een verslaving of verstandelijke beperking. Ook slachtoffers van huiselijk geweld werden bezocht. Ze luisterde naar de verhalen van de vrouwen, waarna 80 procent van hen bereid was om anticonceptie te gebruiken.

“Het is een enorme succesratio bij een moeilijke doelgroep. Dit zijn vrouwen die toch het nodige hebben meegemaakt", zegt professor Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familierecht aan Tilburg University. Hij is zeer te spreken over de positieve resultaten van het project.

Inmiddels hebben andere steden laten weten interesse te hebben in de aanpak van Rijlaarsdam. 

©Nationale Zorggids