Het Hof heeft vandaag geoordeeld dat op maat gemaakte taperingsstrips voor de afbouw van antidepressiva niet vergoed hoeft te worden door zorgverzekeraars. Vereniging Afbouwmedicatie voert al tijdenlang strijd tegen VGZ om ervoor te zorgen dat afbouwstappen per dag (bewezen effectief) zou vergoeden, maar is daar ook in hoger beroep niet in geslaagd. De verzekeraar mag enkel de stappen per week (niet bewezen effectief) blijven vergoeden. Dit melden GGZ Nieuws en Vereniging Afbouwmedicatie.
Via taperingstrips wordt antidepressiva afgebouwd. In die strips zitten de dagelijkse doseringen voor de patiënt. Voor veel gebruikers blijkt de huidige methode van wekelijkse afbouw te lastig omdat ze veel en ernstige ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals nachtmerries, ervaren elektrische schokken, diarree en zelfs anorexia.
Tot op heden willen verzekeraars alleen het afbouwen per week vergoeden, omdat dit gebaseerd zou zijn op wetenschappelijke theorie. Er is echter gebrek aan bewijs dat het in de praktijk effectief is. Volgens hoogleraar Jim van Os hebben drie wetenschappelijke studies aangetoond dat 70 procent van de gebruikers van antidepressiva succesvol afbouwt met de dagmethode. Hij toonde onlangs zijn steun aan Vereniging Afbouwmedicatie.
Verdrietig
Vereniging Afbouwmedicatie zegt verdrietig te zijn na het lezen van de uitspraken van het Hof. “Nu op maat behandeling met taperingstrips uitgesloten wordt van vergoeding, zullen patiënten die hierop aangewezen zijn, hun antidepressiva moeten blijven slikken. Wat wel vergoed wordt is een one-size-fits-all schema waarvoor wetenschappelijk bewijs ontbreekt.”’
De enige verzekeraars in Nederland die wel afbouwmedicatie in taperingsstrips vergoeden zijn DSW en ENO.
Door: Nationale Zorggids