Personeelstekort speelt GGZ WNB parten; situatie niet schrijnender dan elders

Door aanhoudende personeelstekorten krijgen patiënten van GGZ WNB niet altijd de zorg die zij nodig hebben. Patiënten kunnen vaak niet meer worden opgenomen in een gesloten ggz-instelling en krijgen steeds vaker zorg thuis of online. Volgens voorzitter Hyacinthe van Bussel van TBS Nederland is hierdoor minder kennis en expertise beschikbaar voor de doelgroep in de psychiatrie. Patiënten met complexe problemen komen vaker in de forensische zorg terecht, terwijl zij helemaal geen delict hebben gepleegd. Dit meldt de Gelderlander.

Van Bussel is naast voorzitter van TBS Nederland ook directeur van de Rooyse Wissel, een forensische zorgaanbieder. Er is een tekort aan plekken in tbs-klinieken, maar dat betekent volgens haar niet dat tbs’ers met dwangverpleging hierdoor op forensische psychiatrische afdelingen terechtkomen. Dat is te risicovol, stelt ze.

Hoe zwaarder de problematiek, hoe groter het tekort

Het vinden van gekwalificeerd personeel voor de psychiatrische doelgroep blijft een uitdaging. Iedereen vist in dezelfde zorgvijver, zegt Van Bussel. In de ggz geldt wel dat de zorgzwaarte van een afdeling de mate van personeelstekort bepaalt. Hoe zwaarder de problematiek, hoe groter het tekort aan personeel. Op veel websites van ggz-instellingen staan diverse vacatures open, wat nogmaals de problemen benadrukt. Volgens NU’91 voelen medewerkers in deze instellingen zich soms onveilig omdat er niet genoeg collega’s zijn. “Het is voorgekomen dat een medewerker alleen op een groep stond en het alarmsysteem niet werkte, dat voelt onveilig.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky