Depressie en sociale isolatie goede voorspellers van risico op vroege dementie

Dementie op jonge leeftijd kan een genetische oorzaak hebben, maar er zijn ook andere risicofactoren die verband houden met een grotere kans op dementie op jonge leeftijd, zoals roken en alcoholgebruik. Ook blijkt er een opvallend sterk verband te zijn met de mentale gezondheid. Vooral depressie en sociale isolatie (bijvoorbeeld als gevolg van gehoorschade) blijken goede voorspellers van een verhoogd risico op dementie voor het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de University of Exeter in het Verenigd Koninkrijk, meldt UM. 

Naar dementie op jonge leeftijd (onder de 65 jaar) is relatief weinig onderzoek gedaan. Ongeveer 15.000 mensen krijgen vroege dementie en daar komen jaarlijks 1.000 tot 1.500 nieuwe diagnoses bij. Maar wat zijn de risicofactoren van dementie op jonge leeftijd? Onderzoekers van de UM en University of Exeter wilden dit uitzoeken, omdat deze mensen vaak nog een gezin hebben te onderhouden, een baan hebben en een druk leven.

Preventie

Uit het onderzoek kwamen vijftien risicofactoren naar voren die voorspellers zijn van een verhoogd risico op dementie op jonge leeftijd. Naast lichamelijke factoren, blijkt ook de mentale gezondheid een belangrijke rol te spelen bij preventie van dementie. Zo is het onder meer zinvol om chronische stress, eenzaamheid en depressie te voorkomen. “Dat we dit nu zo sterk terug zien bij dementie op jonge leeftijd was voor mij onverwacht en geeft ons mogelijk ruimte om het risico ook in deze groep te verkleinen”, aldus hoogleraar Neuroepidemiologie Sebastian Köhler van de Universiteit Maastricht.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky