Benzodiazepines tijdens zwangerschap verhogen risico op miskraam

Nieuw grootschalig Taiwanees onderzoek toont een verband aan tussen het gebruik van benzodiazepines en een miskraam. Vrouwen die tijdens de zwangerschap een middel als diazepam, lorazepam of oxazepam gebruiken, zouden een verhoogd risico tot wel 70 procent hebben op een miskraam. Dit meldt GGZ Totaal.

Binnen het onderzoek sloten de wetenschappers andere factoren die het risico op een miskraam verhogen uit. Als er geen andere risico’s een rol speelden, hadden vrouwen die benzo’s gebruikten vóór de 19e zwangerschapsweek een risico van 70 procent op een miskraam. De onderzoekers pleiten daarom voor inzicht in het gebruik van deze medicijnen voor en tijdens de zwangerschap. Angststoornissen en slaapstoornissen zouden in die tijd ook behandeld kunnen worden met SSRI’s of psychotherapie.

Grondige evaluatie van de mogelijke risico's

“De beslissing om benzodiazepines voor te schrijven vereist een grondige evaluatie van de mogelijke risico’s voor de foetus en de voordelen voor de moeder en het kind”, aldus het onderzoek. Lorazepam zou het minste risico geven op een miskraam. Desondanks snappen de wetenschappers ook dat iedere vrouw anders is en dat het niet aan te raden is om zomaar het ene type benzo boven het andere aan te bevelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky