UMCG coördineert onderzoek naar psilocybine bij ongeneeslijke ziektes

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) coördineert een Europees onderzoek naar het gebruik van psilocybine bij psychologische en existentiële nood bij patiënten met COPD, multiple sclerose (MS), ALS of de ziekte van Parkinson. De Europese Unie financiert voor het eerst een klinische studie naar psychedelica-ondersteunende therapie. Dit meldt het UMCG. 

Begin dit jaar gaat de PsyPal-studie van start. Hiervoor zijn in Europa vier klinische onderzoekslocaties ingericht, per aandoening. Het UMCG onderzoekt psilocybine en COPD, de Champalimaud Foundation in Lissabon richt zich op Parkinson,  het National Institute of Mental Health in Praag gaat met MS aan de slag en ALS heeft de volle aandacht van de Universiteit van Kopenhagen.

Psilocybine of placebo

Binnen het onderzoek volgen deelnemers twee therapiesessies, met psilocybine of een placebo. Dat wordt gegeven op basis van willekeurigheid. Eerdere pilotstudies toonden al beduidend minder depressieve stemmingen en angsten aan bij mensen met terminale kanker. PsyPal gaat onderzoeken of psilocybine dit effect ook heeft op patiënten met COPD, MS, ALS en Parkinson. “Tegelijkertijd willen we de langetermijnresultaten van deze behandeling onderzoeken, iets dat vaak over het hoofd wordt gezien maar enorm van belang is”, zegt hoofd psychiatrie Robert Schoevers.

Psychologische nood

Ongeneeslijke ziekten kunnen een enorme invloed hebben op het leven van patiënten. Ze verliezen hun autonomie en ervaren soms ernstige psychologische nood. Deze groep patiënten heeft in 34 tot 80 procent van de gevallen last van depressie en angst. Veel patiënten verliezen hoop en betekenis in het leven. Bestaande behandelmethoden zijn vaak niet genoeg voor deze mensen en daarom is het belangrijk om nieuwe, effectieve behandelingen voor hen te vinden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky