De Jonge Psychiater start campagne ‘Mentaal op de Kaart’

Platform De Jonge Psychiater start de campagne ‘Mentaal op de Kaart’. Mensen met psychische problemen zouden net als mensen met lichamelijke ziektes graag een kaartje willen ontvangen. Beterschapswensen bij mentale klachten zouden net zo gewoon moeten zijn als bij bijvoorbeeld een gebroken been. Dit meldt EditieNL.

Het is heel normaal voor mensen om een kaartje te sturen als iemand langdurig thuiszit door een gebroken been of door ziekte in het ziekenhuis ligt. Minder normaal is dat als iemand vanwege een depressie thuis zit. Platform De Jonge Psychiater wil daar met de campagne ‘Mentaal op de Kaart’ verandering in brengen. Als voorbeeld haalt de organisatie aan dat op de afdeling oncologie in het ziekenhuis enorm veel kaartjes hangen, maar dat er op de afdeling psychiatrie hier en daar een verdwaald kaartje hangt.

Drempel verlagen om kaartje te sturen

Vermoedelijk heeft dit toch met het taboe op mentale klachten te maken. Het is voor veel mensen nog iets engs en ontastbaars, terwijl toch zo’n 25 procent van de Nederlanders een psychische aandoening heeft. Mensen weten desondanks vaak niet wat ze voor iemand met zo’n aandoening kunnen betekenen of wat ze kunnen zeggen. Maar als het aan De Jonge Psychiater ligt is íets zeggen beter dan niets.

“Zeg dan liever gewoon: ‘Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar ik ben er voor je.’ Het kan simpel zijn.” Op de website ‘Mentaal op de Kaart’ worden mensen een handje geholpen. Ze kunnen daar gratis kaartjes uitkiezen waar al wat woorden opstaan, zoals ‘Ik wil er voor je zijn, juist nu’, ‘Het is oké om even niet oké te zijn’ of simpelweg ‘Je hoeft het niet alleen te doen’. Dit moet de drempel verlagen voor mensen om een kaartje te sturen naar iemand die zich mentaal even niet zo goed voelt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky