Meer vrouwen met ADHD-medicatie: verhouding man/vrouw nagenoeg gelijk

Het aantal volwassen vrouwen met ADHD-medicatie nam vorig jaar met 20 procent toe. De verhouding tussen mannelijke en vrouwelijk gebruikers is hierdoor nagenoeg gelijk. Ook meisjes zijn meer ADHD-medicijnen gaan gebruiken, maar er zijn nog altijd meer jongens die methylfenidaat, dexamfetamine of lisdexamfetamine slikken. Dit meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Methylfenidaat, dexamfetamine en lisdexamfetamine zijn de meest gebruikte medicijnen bij ADHD. Soms schrijven artsen ook atomoxetine of guanfacine voor. Methylfenidaat werd vorig jaar het meest verstrekt, aan mannen én vrouwen. Ook jongens en meisjes kregen dit geneesmiddel het meest voorgeschreven. Bij volwassenen staat dexamfetamine op de tweede plek en bij minderjarigen is dat lisdexamfetamine.

Stijging onder vrouwen en meisjes

De afgelopen jaren neemt het aantal vrouwelijke gebruikers van ADHD-medicatie procentueel meer toe dan het aantal mannelijk gebruikers. In 2022 lag het aantal nog op 22,8 per duizend inwoners en vorig jaar was dat 27,4 per 1000. Een stijging van 20 procent. Ook bij meisjes is sinds enkele jaren een stijging te zien. Daar was afgelopen jaar een toename van 6,8 procent te zien. Het aantal gebruikers dat jongen was nam tot 20222 af, maar is vorig jaar weer toegenomen met 2,8 procent. Het aantal jongens dat ADHD-medicatie slikt ligt nog altijd flink hoger dan het aantal meisjes.

Door: Nationale Zorggids