Obesitas komt vaker voor bij kinderen met psychische aandoeningen

Kinderen met bijvoorbeeld autisme of depressie hebben vaker fysieke problemen zoals obesitas of slaapklachten dan kinderen zonder een psychische aandoening. Zo komt obesitas drie keer vaker voor onder kinderen met psychische problematiek en meer dan de helft van deze kinderen heeft slaapproblemen. Kinder- en jeugdpsychiater Jet Muskens van Karakter heeft daarom een speciaal leefstijlprogramma ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar met een psychische diagnose en hun ouders. Dit meldt de Nederlandse ggz.

Het gaat volgens Muskens vaak om ernstig zieke kinderen die vanwege hun aandoening niet naar school of sportclub kunnen. Zij raken snel overprikkeld of vertonen agressief gedrag. Ook kunnen ze niet sporten omdat ze bewegingsproblematiek hebben of zich buitengesloten voelen. “Ouders hebben alles geprobeerd, hebben meerdere hulpverleners gehad, zijn vaak uitgeput, voelen zich machteloos en onbegrepen”, ziet de psychiater.

Onderzoek naar speciaal leefstijlprogramma

Gedragsverandering is voor iedereen lastig, zo ook voor kinderen met psychische aandoeningen. Het te onderzoeken leefstijlprogramma van Muskens neemt het hele gezin mee in het proces. In de interventie gaat iedereen binnen het gezin werken aan het verbeteren van de algemene basisvoorwaarden: bewegen, voeding en slaap. De verwachting is dat door deze basisvoorwaarden aan te pakken, dit invloed heeft op de psychische en fysieke klachten van het kind en zijn omgeving.

Multidisciplinair team

Ook zit er in het leefstijlprogramma cognitieve gedragstherapie, psychomotore(systeem) therapie in de gymzaal, psycho-educatie over gezond gedrag en een multidisciplinair team zal intensieve thuisbehandelingen geven. Dit team bestaat uit een kinderarts, verslavingsexpert, kinderslaapexpert en diëtist. De hoop is dat dit onderzoek meer inzicht biedt in de invloed van gezond gedrag op de mentale en fysieke gezondheid van kinderen met psychische problemen. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky