Vaderinstinct

AMSTERDAM - Uit een onderzoek van de Franse wetenschapper Nicolas Mathevon blijkt dat niet alleen moeders beschikken over een krachtig moederinstinct, maar dat een dergelijk instinct ook bij vaders bestaat. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Voor het onderzoek nam Mathevon het gehuil van 29 baby's op, zowel Franse als Congolese. De geluiden liet hij vervolgens horen aan de Franse en Congolese vaders en moeders van de baby's, om te onderzoeken of er sprake zou zijn van een cultureel verschil. 

De vaders en moeders kregen 30 geluidsfragmenten te horen, waarvan zes bestonden uit het gehuil van hun eigen kind. Gemiddeld herkenden de ouders in 90 procent van de gevallen het geluid van hun eigen kind, waarbij moeders het wel beter deden dan vaders; zij herkenden hun kind in 98 procent van de gevallen.

Opvallend was dat bij de vaders er een groot verschil was, afhankelijk van de tijd die zij met hun kind besteden. Vaders die veel tijd met hun kinderen doorbrengen, herkenden het gehuil in 90 procent van de gevallen. Wanneer de vaders minder dan vier uur per dag doorbrachten met hun kind, daalde dit percentage tot 75 procent. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat vaders in wel degelijk een instinct hebben voor het geluid van hun kind, maar dat deze door ervaring niet altijd even goed ontwikkelt.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem