Normal_kinderbidon_bidon_drinkfles_flesje

De Gezondheidsraad dringt aan op meer onderzoek naar de effecten van chemische stoffen op ongeboren kinderen. Deze stoffen zitten in diverse producten en artikelen, die door veel mensen dagelijks worden gebruikt. Dat meldt de Telegraaf.

De Gezondheidsraad, die het advies woensdag publiceerde, stelt dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen van bepaalde chemicaliën op de lange termijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stof Bisfenol A, die veelvuldig te vinden is in verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen, maar ook in voorwerpen zoals zonnebrillen en cd's.

De stof zat ook een tijdlang in flesjes voor baby's verwerkt. In de EU is het gebruik van Bisfenol A in babyflesjes sinds enkele jaren verboden. Volgens de Gezondheidsraad leidt blootstelling aan Bisfenol A voor de geboorte mogelijk tot 'nadelige effecten op de ontwikkeling en het zenuwstelsel'. De raad sluit niet uit 'dat we met sommige stoffen nog voor onaangename verrassingen komen te staan'.

Volgens de raad is er nog te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van bepaalde chemicaliën op de lange termijn. Dat geldt ook voor stoffen in producten die ooit al toegelaten zijn op de markt.

© Nationale Zorggids