Normal_couveuse_baby_geboorte_verloskunde

De aantal sterfgevallen bij baby's in Nederland is tussen 2001 en 2012 met meer dan een kwart (28 procent) gedaald. Van de ruim 175.000 kinderen die in 2012 geboren zijn, zijn er 1491 dood geboren of overleden in de eerste vier levensweken. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

In 68 procent van de sterfgevallen ging het om zeer vroeg geboren kinderen, tussen de 22ste en 27ste zwangerschapsweek. Het sterftepercentage onder voldragen baby's (vanaf 37 weken zwangerschap) is sinds het jaar 2001 sterk gedaald: van 3,9 naar 2,0 per duizend kinderen. Dat is een daling van 47 procent.

Het KNOV is tevreden over de afname van babysterfte. In de verloskundige zorg is steeds meer aandacht voor vrouwen in achterstandsituaties. Er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe opsporingsmethode voor foetale groeivertraging. Verloskundigen werken met een nieuwe methode voor zwangerschapsbegeleiding, Centering Pregnancy. Ook worden (aanstaande) zwangere vrouwen en hun partners beter voorgelicht over een gezonde levensstijl. Dit alles draagt bij aan betere uitkomsten voor moeder en kind.

© Nationale Zorggids