Normal_baby_nyima_gambia_skb_winterswijk

Allochtone moeders blijken minder gebruik te maken van kraamzorg dan autochtone moeders. Daarom moet de toegankelijkheid van professionele kraamzorg voor vrouwen van niet-westerse afkomst worden verbeterd. Dat stellen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum en GGD Amsterdam in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Van de Nederlandse moeders maakt 95 procent gebruik van kraamzorg, terwijl dit percentage lager ligt voor moeders uit de Antillen (85 procent), Suriname (81 procent), Marokko (79 procent), Turkije (75 procent) of Ghana (70 procent). De onderzoekers noemen opleiding, beheersing van de Nederlandse taal, het hebben van betaald werk en thuisbevalling als factoren die een rol spelen bij het inschakelen van professionele kraamzorg.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat professionele kraamzorg een positief effect heeft op de zorg voor zuigelingen. Moeders die gebruik maken van kraamzorg geven vaker borstvoeding, vaker vitamine K en zien er vaker op toe dat er niet gerookt wordt in huis.

© Nationale Zorggids