Normal_eicel_sperma_bevruchting

Sinds 2004 is het in Nederland verboden om anoniem sperma te doneren. Online kan er echter makkelijk geshopt worden naar sperma van een anonieme vader, gedoneerd bij een spermabank in een land waar de regels minder streng zijn. Bij Deense spermabank Cryos bestelden al 300 Nederlanders zaad. Dit meldt RTL Nieuws. 

Spermadonoren kunnen anoniem hun zaad doneren via spermabank Cryos. Nederlanders die niet willen dat hun kind weet wie zijn of haar biologische vader is, kunnen bijvoorbeeld online een spermadonor via deze spermabank zoeken. Het Nederlandse stel Dianta en Maartje deden dit onder meer. Zij noemen het 'bizar' en 'heel apart' om op internet te zoeken naar een donor. 
 
Dianta en Maartje kochten uiteindelijk een buisje bij de spermabank. In Nederland konden ze geen geschikte donorbank vinden. "Wij hebben bewust niet gekozen voor iemand uit onze omgeving maar echt voor een donor via een donorbank. Dan kom je al gauw in Denemarken uit." Wanneer de spermabank eenmaal is gevonden dan is het een kwestie van voorkeur invullen en bestellen maar. Via een smoelenboek kunnen de toekomstige ouders een donor kiezen. Daarnaast is er de mogelijkheid om kennis te maken met de stem van de vader. Er zijn namelijk donoren die een stukje tekst inspreken. Dianta en Maartje hebben onder meer geselecteerd op bloedgroep. "We zijn op zoek gegaan naar mijn bloedgroep, stel dat ons kindje ook die bloedgroep zou hebben dan kan ik ook iets doen. Dat was eigenlijk onze eerste selectie," vertelt Dianta. 
 
Inmiddels is het stel bevallen van een gezonde baby. En wie de vader is, is ook bekend. Dianta en Maartje wilden hun kindje namelijk niet het 'recht' ontnemen om te weten wie de biologische vader is. "Je leest toch vaak dat donorkinderen vragen krijgen", zegt Maartje. "Zoals: waarom hou ik van bepaalde dingen, waarom heb ik bepaalde uiterlijke kenmerken? Wij willen die vragen kunnen beantwoorden."
 
© Nationale Zorggids