Normal_zwanger_buik

Vrouwen die tijdens de zwangerschap stress ervaren, beïnvloeden daarmee de motorische competenties van hun kind. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Notre Dame Australia en de Telethon Kids instituut, meldt Vakblad Vroeg. 

De onderzoekers volgden 2900 voornamelijk blanke Australische moeders. Na achttien weken zwangerschap werden ze gevraagd om een lijst in te vullen over stressvolle momenten die ze tijdens de zwangerschap meemaakten. Het kon onder andere gaan om problemen met geld, relatieproblemen en/of problemen met de zwangerschap zelf. Na 34 weken vulden de vrouwen nogmaals een lijst in. De kinderen van deze moeders werden op 10, 14 en 17-jarige leeftijd beoordeeld op hun motorische ontwikkeling en coördinatie.

Uit de resultaten blijkt dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap meer dan drie stressvolle gebeurtenissen noemden, lager scoorden op en motorische ontwikkelingen dan kinderen van moeders die minder stress hadden. Daarnaast blijkt uit de resultaten dat dat stress die later in de zwangerschap plaatsvindt een grote invloed heeft dan vroeg in de zwangerschap. Volgens de onderzoekers kan dit gerelateerd worden aan de ontwikkeling van de cerebellaire cortex, een deel van de hersenen dat zich later in de zwangerschap ontwikkeld en dat veel motorische resultaten controleert. 

© Nationale Zorggids