Normal_baby34068

Uit een groot Amerikaans onderzoek onder zesduizend vrouwen blijkt dat roken tijdens de zwangerschap veel schadelijker is dan eerder werd aangenomen. De schadelijke stoffen in sigaretten kunnen voor blijvende beschadigingen in het DNA van de ongeboren baby zorgen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De beschadigingen ontstaan niet alleen door het inademen van de tabaksrook, maar ook doordat bepaalde schadelijke stoffen via de placenta hun weg vinden naar de bloedbaan van de ongeboren baby. Zo kunnen met name in het centrale zenuwstelsel en in de longen afwijkingen ontstaan, zegt Stephanie London, onderzoekster van de National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS).

De onderzoekers toonden ook aan dat er een verband is tussen roken tijdens de zwangerschap en kinderen met een gespleten gehemelte en hazenlip. Ze zijn momenteel bezig met een vervolgstudie, waarbij ze willen aantonen welke ziekten kinderen van rokende moeders kunnen krijgen. Dat roken tijdens de zwangerschap slecht is, is al jaren bekend. Het kan namelijk leiden tot een lager geboortegewicht, vroeggeboorte en het te snel loslaten van de placenta. De conclusie van het rapport luidt: “De gezondheidsrisico's door roken zijn echter nog vele malen groter.”

©Nationale Zorggids