ChristenUnie wil wetgeving draagmoederschap controversieel verklaren

De ChristenUnie wil wetgeving voor draagmoederschap controversieel laten verklaren. Als dat gebeurt, dan kan een volgend kabinet de wet pas behandelen. Zonder ingrijpen van de politiek partij, had Nederland het eerste Europese land met wetgeving rondom draagmoederschap zijn. Dit meldt NH Nieuws. 

De overheid krijgt al jarenlang het verzoek van belangenorganisaties en wensouders om draagouderschap wettelijk vast te leggen, waarbij de draagmoeder voor de bevalling afstand kan doen van het kindje dat ze draagt. Dat kan nu niet, waardoor ouders pas na een procedure van ruim een jaar zeggenschap hebben over de baby en pas dan medische beslissingen mogen nemen. Ook wordt in de et verplichte counseling vastgelegd. Verder komt er een speciaal register. Daarin staat informatie over bijvoorbeeld de afspraken die draagmoeder en wensouders hebben gemaakt.

Uitbuiting

Als het aan fractievoorzitter Mirjam Bikker van de ChristenUnie ligt, draagt het vastleggen van draagmoederschap in de wet bij aan verdere normalisering ervan. Draagmoederschap leidt volgens haar tot “een perverse en commerciële prikkel voor met name kwetsbare vrouwen. Dat kan leiden tot uitbuiting.” Ook denkt ze dat kinderen negatieve gevolgen in hun psychosociale ontwikkeling ervaren door hen bij de geboorte weg te halen bij hun biologische moeder. 

Paul de Leeuw

Uit protest tegen de uitspraken van Bikker heeft Paul de Leeuw een foto op Instagram geplaatst van vermoedelijk zijn eigen kont. Hij schrijft erbij: “ChristenUnie-mevrouw Mirjam Bikker is tegen de wet voor draagmoederschap. God is liefde! En Maria was de eerste draagmoeder voor de zon van God…daar hadden Jozef en zij uiteindelijk ook niks over te zeggen…” 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky