Paus: draagmoederschap "verwerpelijk"  en "ernstige schending van rechten"

Paus Franciscus heeft opgeroepen tot een internationaal verbod op het draagmoederschap. Hij vindt die manier van kinderen krijgen "verwerpelijk" en ziet het als een "ernstige schending" van de rechten van de vrouw en van het kind.

Een draagmoeder baart een kind voor andere ouders en staat het direct na de geboorte af aan de wensouders die het kind wilden. Het draagmoederschap wordt bijvoorbeeld gebruikt door homoseksuele stellen of mensen die zelf onvruchtbaar zijn om toch kinderen te kunnen krijgen.

In veel landen is het draagmoederschap al verboden. Critici zijn bang dat het ten koste gaat van kwetsbare vrouwen die alleen kinderen voor anderen baren om financiële redenen. In Nederland is het wel legaal om kinderen te krijgen via een draagmoeder, maar is het verboden om er geld mee te verdienen of er reclame voor te maken.

Tegenvaller

In Italië, het land dat Vaticaanstad omringt, is het draagmoederschap illegaal. De uiterst rechtse premier Giorgia Meloni wil met haar regering zelfs een wet doorvoeren om het strafbaar te maken voor Italianen om naar het buitenland te reizen en daar een draagmoeder te kiezen.

De uitspraak van de 87-jarige paus zal een tegenvaller zijn voor veel mensen in de lhbti-gemeenschap. Franciscus heeft zich tijdens zijn tienjarige pausschap progressiever opgesteld dan zijn voorgangers als het om lhbti-rechten gaat, maar velen vinden dat hij nog veel verder zou moeten gaan. Vorige maand besloot de katholieke kerk bijvoorbeeld dat priesters vanaf nu stellen van hetzelfde geslacht mogen zegenen, maar het Vaticaan maakte tegelijk duidelijk dat dit absoluut niet mag worden gezien als een alternatief voor het huwelijk.

Door: ANP