Normal_samenwerken_handen_schudden

Nederland moet er meer aan doen om ouderen aan het werk te houden en bedrijven zover te krijgen dat ze ouderen aannemen. Dat staat in een rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling van rijke industrielanden. Dat meldt de NOS.

Zo zou het volgens de OESO makkelijker moeten worden om lonen van ouderen te verlagen wanneer ze minder hard werken. Ook door een combinatie van pensioen en werk zouden ouderen langer actief kunnen blijven op de arbeidsmarkt. De OESO pleit verder voor kortere werkloosheidsuitkeringen, waardoor ontslagen ouderen meer motivatie zouden hebben om naar een baan te blijven zoeken, aldus de OESO.

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse mannen met pensioen gaan is op dit moment 63,6 jaar. Voor vrouwen is dat 62,3 jaar. Volgens minister Asscher van Sociale Zaken is Nederland op de goede weg. 'Maar we moeten waakzaam blijven. De langdurige werkloosheid onder ouderen is te hoog en er zijn aanhoudende inspanningen nodig om oudere werkzoekenden aan een baan te helpen', zegt de minister.

© Nationale Zorggids