Normal_pvda_martin_van_rijn

(Novum) - De voorlichting over de hervormingen van de langdurige zorg moet deze zomer van start gaan. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdagavond in de Tweede Kamer.

Voor veel hulpbehoevende ouderen en gehandicapten is onduidelijk wat die veranderingen precies gaan betekenen, zo kaartte D66-Kamerlid Vera Bergkamp aan in het debat. De grootschalige hervormingen die het kabinet in de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten wil doorvoeren, moeten 1 januari volgend jaar ingaan.

De staatssecretaris zegde daarop toe dat mensen die nu gebruik maken van zorg door zijn ministerie zullen worden geïnformeerd over de wijzigingen die worden doorgevoerd. Afhankelijk van de steun voor zijn plannen in de Tweede en Eerste Kamer kan dat op zijn vroegst in juli, zei Van Rijn.

De staatssecretaris verzekerde zich vorige week echter al van steun van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Daarmee is er een meerderheid in zowel de Tweede als Eerste Kamer. De partijen stemden in met de wet in ruil voor een verzachting van de bezuinigingen.

Het extra geld dat in het akkoord is vrijgemaakt moet de overgang van zorgtaken naar gemeenten gemakkelijker maken, meer zekerheid bieden aan ouderen en gehandicapten die thuis willen blijven wonen en ook garanderen dat mensen die naar een instelling moeten, daar een plek kunnen krijgen.

De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over één van de drie wetten die deel uitmaken van de hervorming van de langdurige zorg. De gewijzigde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt onder meer de dagbesteding en begeleiding voor ouderen.