Normal_eenzaam_ouderen_bejaard

De gemeente Rotterdam lanceert een actieprogramma tegen eenzaamheid. Het programma 'Voor Mekaar' is in de eerste instantie gericht op ouderen in zes wijken waar de eenzaamheid onder 75-plussers het hoogst is. Uit onderzoek van de GGD is naar voren gekomen dat Rotterdam een trieste koploper is als het gaat om eenzaamheid in de stad. De gemeente trekt in de komende drie jaar 6 miljoen euro uit voor de bestrijding van het probleem. Dat meldt de NOS.

Het probleem kreeg landelijke aandacht toen vorig jaar in Rotterdam een vrouw werd gevonden die al tien jaar dood in haar huis bleek te liggen. Het onderzoek van de GGD laat zien dat in 2012 ruim 55 procent van de Rotterdamse 65-plussers aangaf eenzaam te zijn. Bijna een kwart heeft niemand om op terug te vallen; in sociaal zwakke wijken is dat zelfs een derde. Landelijk ligt het aantal eenzame 65-plussers op 45 procent.

De toenemende eenzaamheid is het gevolg van vergrijzing, het toenemende aantal alleenstaanden en
armoede en ziekte. Met het het ouder worden vallen steeds meer mensen in de omgeving weg en in veel gevallen wonen families niet meer bij elkaar om de hoek. Met de campagne 'Hebbie Effe' doet Rotterdam in de komende tijd een beroep op buurtbewoners om meer naar elkaar om te kijken. Volgens Wethouder Hugo de Jonge begint het bij kleine gebaren: 'Je afvragen waarom je de buurman al een paar dagen niet hebt gezien, en of hij misschien wat nodig heeft. Een keer het hondje uitlaten van de zieke buurvrouw die niet naar buiten kan.'

Daarnaast komen er trainingen voor vrijwilligers en professionals als huisartsen, wijkagenten, stadswachten en medewerkers van woningbouwcorporaties om te leren hoe ze eenzaamheid kunnen signaleren en wat ze vervolgens kunnen doen. Staatssecretaris Van Rijn lanceerde deze zomer een landelijk actieplan om de eenzaamheid terug te dringen en heeft laten weten de aanpak in Rotterdam met belangstelling te volgen.

© Nationale Zorggids