Normal_prothese

Tandartsen starten speciale initiatieven om de mondzorg bij ouderen te verbeteren. Directe aanleiding is een rapport van de Inspectie voor Gezondheidszorg over de slechte mondverzorging in verpleeghuizen. Dat meldt de Gelderlander.

Meer dan 50 procent van de ouderen houdt de eigen tanden en heeft geen kunstgebit. Volgens Wim Kluter, een tandarts gespecialiseerd in de behandeling van bejaarden, willen ouderen dat graag, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Veel kwetsbare ouderen verwaarlozen hun tanden als ze nog op zichzelf wonen. “Ze zijn ziek of minder mobiel en willen de kinderen niet lastig vallen om hen naar de tandarts te rijden. Zolang ze geen pijn hebben, laten ze het er maar bij zitten”, zegt hij.

Tandartsen treffen bij ouderen in verpleeghuizen vervolgens een grote puinhoop aan. “Als ouderen hun gebit thuis al sterk verwaarlozen, valt er in het verpleeghuis niet veel meer te redden”, zegt Bernadet Nabet van ActiZ, de branchevereniging voor zorgondernemers. Nu zijn er twee initiatieven gestart om de mondzorg in verpleeghuizen en ook in de thuiszorg te verbeteren. Tandartsen geven bijvoorbeeld persoonlijke poetskaarten waarop aangegeven staat waar de eigen tanden zitten en waar protheses of implantaten. De zorgorganisaties hebben het ministerie van volksgezondheid beloofd dat ze alles op 1 januari 2016 op orde hebben. 

©Nationale Zorggids