Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde_gezond_appel

De helft van alle verpleeghuisbewoners zou best thuis kunnen wonen. Dat vindt verpleeghuisdirecteur Kars Hazelaar van Opella in de regio Ede-Wageningen, meldt Trouw. 

Vandaag ontvangt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid namens 175 zorgorganisaties plannen voor kwaliteitsverbetering op 757 van de ruim 900 zorglocaties in Nederland. Van Rijn had zelf om dit plan gevraagd omdat hij een verbeterslag wil maken. Het plan van Hazelaar lijkt het verst te gaan.

Hazelaar ziet dat wijkverpleegkundigen bij mensen thuis komen die in aanmerking komen voor het verpleeghuis, maar toch liever thuis blijven wonen. Hazelaar zou graag zien dat mensen thuis blijven en daarom dient hij dit plan in bij Van Rijn. De bewindsman moet de regels zo aanpassen dat meer ouderen thuis verpleeghuiszorg kunnen krijgen, vindt Hazelaar. Hij wil overigens niemand verplichten: de ouderen die nu gebruik maken van een plek in het verpleeghuis, kunnen dat blijven doen.

De verpleeghuisdirecteur beseft dat er thuis vaker het een en ander kan misgaan. "We weten dat moeder kan vallen, maar sommige ouderen nemen liever dat risico dan dat ze in een verpleeghuis moeten wonen waar ze de regie over hun leven kwijt zijn”, zegt hij. Hij denkt dat met zijn plan de de zorg betaalbaar kan blijven. "De aardgasbubbel krimpt, terwijl de vergrijzing toeneemt. Je zult het collega-directeuren niet snel horen zeggen, want ze zitten met vastgoed waar ze wat mee moeten. Zo ook bij ons. Maar het mag niet zo zijn dat gebouwen het geluk van ouderen in weg staan."  

© Nationale Zorggids