Normal_oudere-man-bejaarde-hand

Het dagelijks aanbrengen van een testosteron-gel kan de gezondheid van mannen vanaf 65 jaar verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van het Los Angeles Biomedical Research Institute. Het gebruik van de gel zou de gezondheid op meerdere vlakken kunnen verbeteren. Dit meldt Nu.nl.

Het onderzoeksinstituut in Los Angeles heeft een groep van bijna 800 mannen dagelijks een gel laten aanbrengen. De oudere mannen hadden voor de start van het onderzoek een relatief laag niveau van het mannelijke hormoon testosteron in hun lichaam.

De mannen die de gel dagelijks aanbrachten, hadden na een jaar een vergelijkbaar niveau testosteron in hun lichaam als een man tussen de 19 en 40 jaar. De verhoging van dit hormoon zorgde er onder andere voor dat hun seksuele prestaties, wandelvermogen en gemoedstoestand verbeterden. Dit blijkt uit de vragenlijsten die de deelnemers hebben ingevuld.

Voor het onderzoek kreeg een deel van de testgroep een placebo, en het andere deel kreeg een gel met de actieve stof. Tussen deze twee groepen was volgens de onderzoekers een beduidend verschil waarneembaar.

De testosteron-gel, met de naam Androgel, heeft onder de deelnemende mannen niet gezorgd voor vervelende bijwerkingen. Toch benadrukken de onderzoekers dat eerst nog langdurig onderzoek moet plaatsvinden om vast te stellen of het middel helemaal veilig is voor gebruik.

© Nationale Zorggids