Logo_vumc

De menselijke hormoon GLP-1 beïnvloedt de hersenen van diabetespatiënten op een dusdanige manier dat ze minder zin in voedsel hebben. Tot nu toe was onduidelijk hoe het medicijn de hersenen beïnvloedt, maar promovenda Liselotte van Bloemendaal van het Diabetescentrum in VUmc laat voor het eerst zien hoe dat in zijn werk gaat. Dat meldt NU.nl

Het was al bekend dat GLP-1-achtige stoffen leiden tot gewichtsverlies. Om erachter te komen hoe dit in zijn werk gaat, liet Van Bloemendaal proefpersonen chocolademelk drinken waarbij ze de ene dag GLP-1-achtige stof kregen toegediend en de andere dag een placebo. Ook werden MRI-scans gemaakt van relevante hersendelen.

Het toedienen van de stof blijkt ervoor te zorgen dat voor het eten het verlangen naar voedsel afneemt. Tijdens het eten nam bovendien het geval van beloning toe, waardoor deze mensen op tijd stopten met eten. Ook kregen de proefpersonen een lunchbuffet aangeboden. De mensen die de GLP-1-achtige stof kregen toegediend aten duidelijk minder dan de placebomensen.

"Wanneer je eet, komen er verschillende hormonen vrij, waaronder GLP-1. Deze hormonen komen in het bloed terecht en geven het brein zo informatie over de voedingsstatus om de eetlust te regelen", zegt Van Bloemendaal. "Uit onze experimenten concluderen we dat het toedienen van extra GLP-1-achtige stoffen ervoor zorgt dat eerder verzadiging optreedt en de behoefte aan nog meer eten wordt verminderd." 

© Nationale Zorggids