Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op Stichting Hermes huis (zorg voor mensen met verstandelijke beperking) met vier maanden verlengd. Er zijn wel verbeteringen aangebracht maar het tempo waarmee deze worden doorgevoerd is onvoldoende om het verscherpt toezicht op te heffen.

Op 8 december 2014 stelde de IGZ Stichting Hermes Huis onder verscherpt toezicht. De kwaliteit van de zorg was niet voldoende. Zo waren de cliëntendossiers niet op orde en was de medicatieveiligheid onvoldoende.

In de afgelopen maanden bezocht de inspectie Stichting Hermes huis meerdere malen om te toetsen of de gewenste verbeteringen waren doorgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat er hard was gewerkt om de zorg aan de cliënten te verbeteren. Zo is door de verbetering in de aansturing een betere structuur ontstaan in het multidisciplinair overleg en werkoverleg en is de medicatieveiligheid voldoende. De cliëntdossiers zijn aanzienlijk verbeterd. Echter, er wordt nog steeds niet voldaan aan alle normen die door inspectie zijn beoordeeld. Zo geeft het hoge ziekteverzuim een risico door gebrek aan continuïteit van de zorg en zijn de verbeteringen van de uitvoering van de vrijheidsbeperkende maatregelen onvoldoende zichtbaar.

Stichting Hermes huis heeft meer tijd nodig voor het verder verbeteren van de zorg. Hermes huis moet de komende tijd de inspectie blijven informeren over de resultaten. De IGZ zal de zorgaanbieder weer bezoeken om te zien of de zorg in orde is. 

© Nationale Zorggids