Normal_rss_entry-204779

Onder artsen en maatschappelijke organisaties is onrust ontstaan over de kosten van het medicijn mexiletine, een middel tegen een zeldzame spieraandoening. De fabrikant is van plan het twintig keer zo duur te maken. Daardoor is het de vraag of het voor patiënten nog wel beschikbaar blijft.

Neuroloog Bas Stunnenberg van het Radboudumc ontdekte dat het middel, dat al veertig jaar wordt voorgeschreven tegen hartritmestoornissen, ook werkt tegen de zeldzame spierziekte niet-dystrofische myotonie. Kort daarop kocht fabrikant Lupin het patent, veranderde de naam en verhoogde de prijs in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van 4.000 euro naar 80.000 euro per patiënt per jaar. In Nederland wordt een soortgelijke stijging verwacht. Dat zou het volgens verzekeraars en patiënten onbetaalbaar maken.

Exorbitante prijsstijging 

Stunnenberg spreekt van "een exorbitante prijsstelling" en "we worden in een houdgreep genomen door de farmaceut. Dat is onacceptabel." De kwestie kwam zaterdag aan de orde in het tv-programma Kassa. Daar reageerde ook minister Bruno Bruins voor Medische Zorg op de prijsstijging. Hij wil dat de Indiase medicijnfabrikant ervan afziet om het medicijn zestien keer zo duur te maken.

Als het bedrijf zich niet bedenkt, zal Bruins het daarop aanspreken. "Zorgen dat we openheid geven" over de kostprijs, "naming and shaming, dat behoort allemaal tot de mogelijkheden."

Door: ANP