Normal_normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Psychologen die kinderen met gedragsproblemen behandelen, stuiten op gemeentegrenzen. Gemeenten willen alleen nog maar met hun eigen therapeuten in zee, blijkt uit een enquête onder 498 therapeuten van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Dat meldt Trouw.

Sinds dit jaar nemen gemeenten de betaling over van zorgverzekeraars en sindsdien zijn er problemen. Jongeren konden eerst overal terecht, maar nu hebben ze te maken met gemeentegrenzen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een kind die vanwege een scheiding van de ouders in een andere gemeente komt te wonen. Dat kind kan dan geen hulp meer krijgen van zijn oude vertrouwde therapeut.

Ina Punt (62) heeft een eigen praktijk in Haarlemmermeer. Buurtgemeente Lisse heeft haar laten weten alleen een contract aan te bieden als ze minimaal tien inwoners behandelt. Hierdoor moet ze vaak 'nee' verkopen aan cliënten. "Daar zat één moeder bij, wier dochter ik eerder had behandeld. Omdat ze een terugval had, wilde ze de zorg hervatten. Dat is nu lastig. Mogelijk gaan zij het daarom zelf betalen", vertelt Punt.

NIP waarschuwt voor een 'ongelijk speelveld' en een 'verminderde keuzevrijheid' voor jongeren. Jongeren bij wie de behandeling al voor 1 januari 2015 van start is gegaan, hebben deze problemen niet. Zij vallen in het overgangsrecht. Als hun behandeling klaar is, stopt het recht op zorg buiten de eigen gemeente. 

© Nationale Zorggids