Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

Lichamelijke pijn kan bij patiënten een psychologisch aspect hebben, daar zijn steeds meer artsen het over eens. Door te achterhalen hoe dit veroorzaakt wordt, zijn nieuwe behandelingen voor pijnbestrijding mogelijk. Dit zeggen pijnwetenschappers tijdens de Week van de Pijn, die vorige week plaatsvond. Door te focussen op zowel de lichamelijke als de psychologische oorzaken, kan de pijn verminderd of voorkomen worden. Dit meldt Nu.nl. 

Wie voor aanvang van een operatie angst heeft voor pijn, heeft een hogere kans om na de operatie ook daadwerkelijk chronische pijn te ervaren. In het Maastricht UMC is daarom een 'better-in, better-out' behandeling ontworpen. Daarmee wordt de angst voorafgaand aan de operatie behandeld en heeft de patiënt minder kans op pijn na de ingreep. Ook het gevoel van machteloosheid en focussen op de pijn zijn van invloed op de pijnervaring.

Deze pijnervaring is heel subjectief en kan per patiënt verschillen. Wel is door MRI-scans duidelijk geworden dat zowel emotionele, cognitieve en gedragsgebieden in de hersenen actief worden bij het ervaren van pijn. In de meeste pijnteams zit tegenwoordig ook een psycholoog die meebeoordeelt en meebehandelt.

Wie pijn ervaart kan daar zelf invloed op uitoefenen. “Mensen hebben meestal niet door hoeveel invloed ze zelf hebben”, zegt klinisch psycholoog Han Samwel. Wel benadrukt hij dat pijn iets lichamelijks blijft en dat je het niet moet psychologiseren.

Door: Redactie Nationale Zorggids