Normal_smartphone_telefoon_instagram_social_media

Bijna 20 procent van de jongvolwassenen (generatie millennials) heeft last van psychische problemen, mede veroorzaakt door obsessief gebruik van de smartphone. Onderzoeksbureau GfK en verzekeraar Interpolis deden onderzoek naar burn-outs onder 1.130 volwassenen tussen de 18 en 34 jaar. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

De meeste jongeren die kampen met psychische klachten hebben geen baan of studeren niet. Daarnaast is het gebruik van de smartphone van invloed op de ontwikkeling van geestelijke problemen, zeggen de onderzoekers. 80 procent van de tweehonderd millennials die in een testpanel zaten, zei zijn of haar telefoon mee te nemen naar bed. Deze jongvolwassenen spelen in bed nog een tijdje met hun telefoon, waardoor het slapen wordt uitgesteld. Een kleine groep jongvolwassenen zet een alarm zodat zij ‘s nachts nog een controlerondje op hun telefoon kunnen doen.

Interpolis heeft een ‘afkickprogramma’ ontwikkeld voor jongvolwassenen die hun smartphoneverslaving de baas willen zijn. Via 'Digital Detox' krijgen ze opdrachten die hun smartphonegebruik moet verlagen. Zo vraagt het programma hen om de batterij van hun telefoon slechts voor 50 procent op te laden en moeten ze notificaties uitzetten of hun telefoon op vliegtuigmodus zetten.

De groep van tweehonderd jongvolwassenen die hieraan meedeed had minder last van stress, een betere nachtrust en een beter zelfbeeld, maar een grotere angst om dingen te missen, de zogenoemde fear of missing out (FOMO). Na afloop van het programma ‘Digital Detox’ gebruikten ze de smartphone echter al snel weer zoals voorheen. Vanaf heden kan iedereen gebruikmaken van het programma van Interpolis, zodat de verzekeraar een duidelijker beeld kan krijgen van het smartphonegebruik onder Nederlanders en de stress die daarmee gepaard gaat. 

Door: Redactie Nationale Zorggids