Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

Op 10 maart van dit jaar ontving de inspectie van BJZ Flevoland en Triade een melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen twee jongeren. Op het moment van de calamiteit verbleven beiden in de crisisopvang van Triade. Na onderzoek beoordeelt de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) het handelen van Bureau Jeugdzorg (BJZ) Flevoland en van Triade in deze zaak als voldoende.

Op grond van het feitenrelaas van BJZ Flevoland en Triade heeft de inspectie besloten de calamiteit nader te onderzoeken. Daartoe werd gesproken met betrokken medewerkers van beide organisaties en werd dossieronderzoek verricht. De inspectie is van oordeel dat het handelen van BJZ Flevoland en van Triade in deze zaak voldoende is geweest. Zo handelde BJZ Flevoland voldoende adequaat bij het inschatten en beperken van risico’s. Triade handelde voldoende adequaat bij het inschatten van risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag alsook bij het optreden bij (vermoedens van) seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Uit het onderzoek kwamen wel verbeterpunten naar voren: Triade had BJZ beter kunnen informeren over de ontwikkelingen en ook bleek dat de flexwerkers en uitzendkrachten die Triade soms inzet onvoldoende zijn geschoold in het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling en het beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De inspectie verwacht van Triade enkele verbeteringen. Zo moet plaatsende organisaties altijd worden geïnformeerd over ernstige incidenten waar kinderen bij betrokken dan wel getuige van zijn. Verder is het noodzakelijk dat alle flexwerkers en uitzendkrachten geschoold zijn in het bevorderen van een gezonde seksuele ontwikkeling en het beschermen van kinderen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

© Nationale Zorggids