Normal_kind_peuters_kleuters4235

Veel kinderen wonend in een pleeggezin, gezinshuis of in een instelling waar ze 24 uur verblijven, hebben een problematische hechting en veelvuldige trauma's. Om deze kinderen de juiste zorg en opvang te bieden moet aan veel zaken worden gedacht. Stichting Maashorst, K2 Next Generation en K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd doen in hun nieuwe publicatie 'Niet thuis kunnen opgroeien, en dan?' aanbevelingen ter verbetering van de zorg voor deze kinderen. Dit meldt de Koraalgroep.

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen met een problematische hechting en chronische traumatisering goed worden opgevangen en zij hun nieuwe verblijf als thuis gaan ervaren? Hoe krijgen (vervangende) opvoeders de juiste begeleiding om een hechte relatie met deze kinderen op te bouwen? En hoe weten instellingen hoe zij deze kinderen moeten ondersteunen en behandelen? Deze en andere vragen staan centraal in de nieuwe publicatie. Daarnaast worden er aanbevelingen voor beleid gedaan en wordt er ingegaan op de voorwaarden van de samenwerking die nodig is om deze kinderen goed op te vangen. De belangrijkste lessen voor beleid, uit de praktijk en de literatuur zijn in de publicatie gebundeld
 
De publicatie markeert de afsluiting van het project Verbinden en Vasthouden, dat als doel had de zorg voor deze kinderen te verbeteren. Veel uithuisgeplaatste kinderen hebben namelijk een problematische hechting en veelvuldige trauma's. Dit kan zich uiten in ernstige gedragsproblemen. Deze leiden in de volwassenheid vaak tot psychiatrische en persoonlijkheidsproblemen, criminaliteit, een groot beroep op zorg en moeizame participatie. Om deze kinderen de juiste zorg en opvang te bieden moet aan veel zaken worden gedacht, zoals bijvoorbeeld duidelijkheid over de plaatsing en het toekomstperspectief, continuïteit van zorg en een opvoeder die kan omgaan met verdriet. Op die manier vergroten we de kansen van het kind om uit te groeien tot een gezonde volwassene die meedoet in onze samenleving.
 
© Nationale Zorggids