Normal_politiebordje._politie

Het experiment van Politie Oost-Nederland waarbij minderjarige criminelen niet de cel in gegooid worden, maar een gesprek moeten hebben met een agent en hun ouders, krijgt een landelijk tintje. Ook ander politie-eenheden zullen ermee gaan werken. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Jongeren die in de cel belanden na een klein vergrijp kunnen dit als traumatisch ervaren. Hierover trok de Kinderombudsvrouw een tijdje geleden aan de bel. In Twente ging de politie ermee aan de slag door haar werkwijze aan te pakken en de jongere stevig aan te spreken. Wat blijkt? Deze aanpak lijkt beter te werken dan een nachtje in de cel. Agenten spraken 120 kinderen tussen de 12 en 18 jaar en geen van hen is opnieuw betrapt op een vergrijp.

“Politiemensen hebben gekozen voor dit vak omdat ze het hart op de juiste plek hebben. Zij kunnen er ook slecht tegen dat kinderen urenlang huilend in de cel zitten omdat ze een blikje cola of zo hebben gestolen. Dat klopt gewoon niet”, zegt projectleider Jeannette de Vries over de huidige aanpak waarbij minderjarigen dezelfde behandeling krijgen als meerderjarigen.

Niet alle provincies gaan er tegelijkertijd mee aan de slag. De aanpak wordt langzaam uitgerold. Vanaf september gaan er ook Overijssel en Gelderland zulke gesprekken met jongeren plaatsvinden. 

Door: Nationale Zorggids